یک سوال مهم برای افرادی که قصد سکونت یا سرمایهگذاری در پردیس را دارند، این است که آینده پردیس به کجا خواهد رسید؟ این شهر تا چه اندازه در جذب جمعیت عملکرد خوبی خواهد داشت و رشد اقتصادی پردیس چقدر خواهد بود؟ شکل گیری شهر جدید پردیس با تهیه برنامه راهبردی در سال 1372 آغاز شد و با تهیه طرحهای آماده سازی فازهای مختلف آن ادامه پیدا کرد.
عوامل موثر در رشد اقتصادی پردیس
اهداف اقتصادی تعیین شده برای شهر پردیس ناشی از تعامل دو مقوله اقتصادی و اجتماعی است که شامل تقبل نقش خوابگاهی شهر، ایجاد ساختار متعادل و متناسب شغلی مرتبط با اهداف و عملکرد اصلی اقتصادی شهر میشود. در ادامه به عوامل موثر در رشد اقتصادی پردیس میپردازیم.
اشتغال زایی در پردیس
در شهرستان پردیس وجود سه فاز با کاربری صنعتی و علمی به همراه فازهای مسکونی باعث ایجاد اشتغال در این بخشها شده است. شهرک صنعتی خرم دشت و سیاه سنگ، پارک علم و فناوری پردیس، دانشگاههای آزاد و پیام نور واحد پردیس تاثیر زیادی در رشد جمعیت داشتهاند.
وجود چندین مرکز تجاری، ادارات مختلف از جمله نیروی انتظامی، راهنمایی و رانندگی، شهرداری و شرکت عمران شهر پردیس نقش مهمی در ارتقای این شهر داشتهاند. اداره گاز، اداره آب و فاضلاب، آتش نشانی و … علاوه بر تاثیر در جذب جمعیت، منجر به ایجاد مشاغل مختلف و رشد اقتصادی پردیس شدهاند.
این بخش های تاسیس شده باعث شدهاند که سیستم شهر پردیس از حالت خوابگاهی فاصله بگیرد و به طرح تفصیلی مورد انتظار دست پیدا کند. قرار بر این بود که تا سال 1395 طبق انتظارات طرح تفصیلی، 70 درصد از جمعیت شاغل پردیس در داخل شهر کار کنند. با استقلال اداره جهاد کشاورزی در سال 93 تا 98 اقدامات موثری در این اداره انجام شد و در آینده، فعالیتهای آنان افزایش پیدا خواهد کرد.
افزایش تولید فرآورده های گوشتی
با فعالیت و راه اندازی دامپزشکی در شهرستان پردیس گام بلندی در جهت خودکفایی برداشته شد و با توزیع 1000 تن نهاده های دامی بین دامداران، رضایت آنان حاصل شده است. در شهرستان پردیس تا سال 1398، بیست پروانه تاسیس دامداری برای دام سنگین صادر شده و در سال 1399، ده پروانه جدید برای دام سنگین ثبت شده است.
بر اساس توپوگرافی شهرستان پردیس، 12 هزار راس دام عشایری و مزرعه ای تا 36 هزار راس دام سبک و واحدهای دامداری فعال دامداران، به تولید دام سبک تشویق شده اند. در تولید گوشت قرمز و طیور فعالیت های خوبی انجام شده و از 580 تن گوشت قرمز به 750 تن و همچنین در تولید گوشت مرغ به 168 تن رسیده است. همه این اطلاعات پتانسیل رشد اقتصادی پردیس را در زمینه دام نشان میدهند.
پرورش ماهی و زنبور عسل
در خصوص پرورش ماهیان زینتی و سردآبی در شهرستان پردیس باید بگوییم که پرورش ماهیان سردآبی از 4 واحد به 6 واحد افزایش یافته و با پرورش 3000 قطعه ماهی زینتی از 2 واحد به 34 واحد ارتقا پیدا کرده است.
این شهر با پرورش زنبور عسل در زنبورستان های منطقه به اهداف خوبی دست یافته است. به طور مثال از 4 تن به 40 تن افزایش پیدا کرده و تعداد کلونی ها از 1 هزار به 4 هزار و 300 کلونی رسیده است. با افزایش تولید از 12 پروانه به 47 پروانه در زمینه زنبورهای عسل در زنبورستان های منطقه رسیده است که رشد اقتصادی پردیس را در این مدت زمان نشان میدهد.
طرح های تولیدی در بخش کشاورزی
با توجه به آزادسازی 30هکتار از اراضی کشاورزی شهرستان پردیس، 142 فقره تخریب و 102 فقره در سامانه سحاب و 3 حکم قطعی قلع و قم توسط دستگاه قضایی در سال 99 صادر شده است. اداره جهاد کشاورزی پردیس با کسب رتبه اول روابط عمومی در بین 16 شهرستان استان تهران و کسب رتبه دوم گلخانه سازی، فعالیت و عملکرد جهاد کشاورزی پردیس را به نمایش میگذارد.
این نکته قابل توجه است که تسهیلاتی برای باغداران در نظر گرفته شده است. کشاورزان و باغداران میتوانند برای هر هکتار حداقل 2میلیون تومان و تا سقف 20میلیون تومان با سود 12درصد تسهیلات دریافت کنند. افراد متقاضی میتوانند با مراجعه به بانک عامل و دریافت کارت کشاورز از این تسهیلات بهره ببرند. این اقدامات همه در رشد اقتصادی پردیس تاثیر بسزایی دارند.
بهره برداری از صنایع مختلف
در بهمن ماه 1399، تعداد 55 واحد صنایع تولیدی به بهره برداری رسید که از این تعداد 15واحد به عنوان شاخص نمونه در نظر گرفته شد. در صنعت پرورش کرم ابریشم، دام سبک و صنایع تولیدی با تولید 3000 تن محصول، اشتغال زایی 100 نفر و در واحد تولیدی دیگر برای 50 نفر در بخش تولید غذای حیوانات خانگی اشتغال ایجاد شد. با به کارگیری زنان سرپرست خانوار در صنایع بسته بندی خرما و ادویه جات، اشتغال زایی خوبی ایجاد شد.
شهر پردیس پتانسیل خوبی در زمینه گیاهان دارویی دارد و با کشت گیاهان دارویی و گل محمدی، سودآوری و اشتغال زایی خوبی برای کشاورزان خواهد داشت. این محصولات و تولیدات باعث ارتقای سطح و رشد اقتصادی پردیس میشوند.
نقش گردشگری در رشد اقتصادی پردیس
شهر پردیس با قابلیتهای گردشگری، موقعیت طبیعی خاص، اقلیم و جاذبههای طبیعی و پوشش گیاهی مناسب، چشمانداز زیبایی را به وجود آورده است. منطقه جوزک، پیست آبعلی، دریاچه سدلار و بسیاری از امکانات تفریحی پردیس و مکانهای دیدنی که به شهرستان دماوند نزدیک هستند، میتوانند اوقات فراغت سالم و خاطره انگیزی را در ذهن گردشگران و مسافران ایجاد کنند.
همانطور که اشاره کردیم شهرستان پردیس از ظرفیت گردشگری بالایی برخوردار است؛ بنابراین پتانسیل ساخت مراکز و هتل های مسافربری، فروشگاه های متنوع و ایجاد مشاغل مختلف را دارد که احداث این موارد به نوبه خود موجب رشد اقتصادی پردیس خواهد شد.
بر اساس طرح جامع جدید حدود 740 هکتار زمین در ضلع جنوب غربی شهر برای کاربری گردشگری-تفریحی تعریف و به عنوان دره بهشت معرفی شده است که در صورت توسعه این طرح، میتوان شاهد اتفاقات مهمی در منطقه بود.
طرح های تاثیرگذار در آینده شهر پردیس
یکی از عملیات در حال انجام که منجر به رشد اقتصادی پردیس و احتمالا بالا رفتن قیمت مسکن برای خرید آپارتمان در پردیس میشود، احداث مسیر مترو تهران به پردیس است که با دسترسی آسان به شهر، بر تعداد ساکنان و متقاضیان خرید مسکن اضافه خواهد شد. این عملیات، پتانسیل رشد اقتصادی در شهر را افزایش میدهد. همچنین از جمله پروژههای قابل توجه و مهمی که ساخت آنها به پایان رسیده است میتوان به دو پروژه احداث آزادراه تهران-پردیس و احداث خطوط انتقال آب اشاره کرد.
سرمایه گذاری برای ارتقا شهر پردیس
با افزایش جمعیت پردیس، سرمایهگذاریهای انجام شده خیلی سریع بازمیگردد. بازار بکر پردیس در بخشهای تجاری، تفریحی و مسکن بسیار پررونق است. نیاز به احداث شهربازی، فودکورت، سینما، سالنهای کنسرت مناسب و مراکز تجاری از جمله موارد سرمایهگذاری در پردیس است که بسیار سودآور خواهد بود که رشد اقتصادی پردیس را در پی خواهد داشت.
شهر نوپا پردیس به دلیل شرایط اشتغال، امکانات رفاهی قابل قبول، موقعیت جغرافیایی و آب و هوای معتدل کوهستانی و نزدیکی به پایتخت، به یکی از سکونتگاه های پرطرفدار تبدیل خواهد شد.
چشم انداز رشد اقتصادی پردیس
قرار گرفتن شهرستان پردیس در کنار جاده منتهی به شمال باعث گسترش فعالیت های گردشگری خواهد شد و در آینده شاهد مهاجرت تعداد زیادی از پایتخت نشینان برای رونق مشاغل جدید خواهیم بود؛ بنابراین پیش بینی میشود چشم انداز پیشرفت و رشد اقتصادی پردیس کمتر از یک دهه باشد. رشد اقتصادی موضوع بسیار مهمی در اقتصاد کشورها محسوب میشود که مبنا و پایه اصلی افزایش اشتغال، کاهش تورم و توسعه اقتصادی است.
سوالات متداول
منطقه جوزک، پیست آبعلی، دریاچه سدلار و بسیاری از امکانات تفریحی پردیس و مکانهای دیدنی که به شهرستان دماوند نزدیک هستند، میتوانند اوقات فراغت سالم و خاطره انگیزی را در ذهن گردشگران و مسافران ایجاد کنند.
بازار بکر پردیس در بخشهای تجاری، تفریحی و مسکن بسیار پررونق است. نیاز به احداث شهربازی، فودکورت، سینما، سالنهای کنسرت مناسب و مراکز تجاری از جمله موارد سرمایهگذاری در پردیس است که بسیار سودآور خواهد بود که رشد اقتصادی پردیس را در پی خواهد داشت.