با وجود تعداد زیادی دلال و کلاهبردار در عرصهی خرید و فروش مسکن، در این مقاله قصد داریم شرایط مربوط به قانونی بودن خرید و فروش مسکن مهر را بیان کنیم. پس از تصویب بند “د” قانون بودجه در سال 1386، یک نهاد تحت عنوان مسکن مهر تشکیل شد. چارچوبها و ضوابط مربوط به مسکن مهر نیز به مرور زمان از طریق آییننامهها و بخشنامههای متفاوت و متعدد تعیین گردید.
خرید و فروش قانونی مسکن مهر به چه شکل است؟
زمین متعلق به ساختوساز واحدهای پروژه مسکن مهر به دو صورت ملکی و اجارهی 99 ساله میباشد. در حالت ملکی، افراد متقاضی به عنوان مالک زمین و ساختمان شناخته میشوند؛ بنابراین چنین افرادی قادر به انتقال هر دو مورد هستند. این در حالی است که در صورت اجارهی 99 ساله زمین تنها انتقال ساختمان برای اشخاص متقاضی امکانپذیر میباشد.
وزیر راه و شهرسازی بر اساس قانون صادرشده توسط هیئت دولت با موضوع حذف محدودیتهای موجود در زمینهی معاملات مسکن مهر و با هدف ایجاد رونق در بازار مسکن، خرید و فروش واحدهای مسکن مهر اعم از تمامشده و نیمهتمام را در خرداد ماه سال 1393 آزاد ساخت. به این ترتیب شرایط لازم برای قانونی بودن خرید و فروش مسکن مهر فراهم گردید.
بر اساس دستور صادرشده در مورد معاملات ثانویه این نوع مسکن، هر گونه نقل و انتقال واحدهای مسکن مهر تنها در صورت عدم وجود بدهی در زمینهی پرداخت اقساط مرتبط با کسب تسهیلات و همچنین اقساط مختص به اجارهی زمین از دولت از سوی شخص انتقالدهنده به بانک عامل امکان دارد. به عبارت دیگر مالک فعلی واحد مورد نظر بایستی اقدامات لازم نسبت به پرداخت کلیهی بدهی معوق خود را قبل از فروش واحد انجام دهد.
این نکته نیز قابل ذکر است که افراد پس از واگذاری و تحویل واحد مورد نظر و یا تنظیم سند مالکیت آن، قادر به خرید و فروش واحد مسکن مهر خود میباشند.
در خصوص فروش زمین و ساختمان واحدهای مسکن مهر ملکی، مراجعه همزمان هر دو طرف معامله یعنی خریدار و فروشنده به بانک عامل امری ضروری به شمار میرود. بانک عامل نیز پس از انجام کلیهی مراحل قانونی از جمله تسویه بدهی به تعویقافتاده شخص فروشنده و به روزرسانی اقساط، نام فرد بدهکار به بانک را در دفترچهی مربوط به فروش اقساطی تغییر میدهد.
افراد دارای واحدهای مسکن مهر به شکل اجارهی 99 ساله به علت مالکیت دولت بر زمین ساختمانهای مسکن مهر و اجارهی آن به مدت 99 سال به متقاضی فقط از قابلیت نقل و انتقال ساختمان ملک بهرهمند هستند. در این مورد نیز هر دو طرف معامله به منظور تغییر نام در اسناد باید به صورت همزمان در بانک حضور یابند. بانک نیز پس از انجام تمامی تشریفات قانونی، وظیفهی اعلام مراتب برای ثبت نام مستأجر جدید در قراردادها را به مراجع صدور معرفینامه بر عهده دارد.
بنابراین به منظور کسب اطمینان از قانونی بودن خرید و فروش مسکن مهر از حالت ملکی و یا اجارهی 99 ساله زمین واحدهای مسکن مهر اطلاع یابید.
البته در صورت عقد قرارداد مربوط به پیشفروش واحد مسکونی میان سازنده و فرد متقاضی و عدم گذراندن سایر مراحل مرتبط با واحد و فروش آن به شکل اقساطی، بایستی ابتدا نسبت به انجام مراحل دریافت وام و دفترچهی اقساط اقدام شود. سپس کارهای مورد نیاز جهت انتقال مالکیت همانند واحدهای تکمیل شده صورت پذیرد.
شرایط الزامی قانونی بودن برای واحد مذکور
1. در زمان عقد قرارداد و یا صورتجلسه پیشفروش و تخصیص واحد مسکن مهر، از ذکر صحیح نام پروژه، بلوک، طبقه و شماره واحد اطمینان حاصل شود.
2. واحد مورد معامله به شکل سفتکاری باشد.
3. پروژهی ساخت و تکمیل واحد مورد نظر از امکان اخذ وام و تسهیلات ویژه و همچنین دریافت دفترچه اقساط برخوردار باشد.
توجه به این مسئله ضروری است که بر اساس قانون معاملات ثانویه مسکن مهر، شخص مالک واحد مسکن مهر چه واحد تکمیلشده و چه واحد نیمهتمام، تنها قادر به خرید یک دستگاه آپارتمان و نقل و انتقال آن در بانک و مراجع مربوطه میباشد. بانک عامل نیز مسئول نظارت و رسیدگی به چنین اموری است. افراد با رعایت موارد ذکرشده از قانونی بودن خرید و فروش مسکن مهر مطمئن میشوند.
نکات مهم و قابل توجه در مورد خرید و فروش مسکن مهر
عدم آگاهی تعداد کثیری از مردم با شیوه معامله املاک مسکن مهر منجر به بروز مشکلات بسیاری برای آنها میشود. از جمله این مشکلات میتوان به فروش ملک به چندین فرد، فروش واحد دارای بدهی، معرفی و فروش ملکی دیگر اشاره داشت.
به علت وضع قوانین و مقررات ویژهای در زمینهی خرید و فروش واحدهای مسکن مهر، هر گونه نقل و انتقالی بایستی با نظارت شرکتهای عمران شهرهای جدید و یا نهادهای جایگزین آنها در یکسری از شهرها انجام پذیرد. به منظور قانونی بودن خرید و فروش مسکن مهر در نهادهای متولی شرکتهای عمران، مراحل انتقال را به طور کامل طی کنید. به این معنی که تنها امضای قرارداد در بنگاههای املاک به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
عدم پرداخت وجه به طور کامل قبلا از دریافت نتیجهی استعلام وضعیت ملک مورد معامله و مالکیت واقعی آن از نکات مهم در خرید و فروش واحدهای متعلق به مسکن مهر به شمار میآید. تا زمان عدم وجود سند رسمی برای واحدهای مسکن مهر امکان استعلام و اطلاع از وضعیت مالکیت آپارتمان از ادارهی ثبت اسناد وجود ندارد.
جهت کسب اطلاعات لازم در خصوص وضعیت ملک باید به شرکتهای عمران واقع در شهرهای جدید و یا ادارهی کل راه و شهرسازی مراجعه شود.
علاوه بر این کلیهی بدهیهای واحد مورد نظر به بانک، سازمان ملی زمین و مسکن، شرکت عمران و همچنین بنیاد مسکن انقلاب اسلامی باید تسویه گردد.
مدارک مورد نیاز برای قانونی بودن خرید و فروش مسکن مهر
جهت نقل و انتقال واحدهای مسکن مهر در شرکتهای عمران، ضمن حضور الزامی هر دو طرف معامله به مدارک شناسایی و احراز هویت خریدار و فروشنده، قرارداد و صورت جلسه مربوط به انتخاب واحد نیاز میباشد. البته در ابتدا مراجعه مالکان بهرهمند از کارت قسط، به بانک مسکن جهت انتقال کلیهی تسهیلات الزامی است. معرفی ضامن و ارائهی مدارک مورد نیاز برای ضمانت در این زمان از اقدامات اساسی محسوب میشوند. انجام مراحل مربوط به تنظیم سند رسمی ملک مستلزم تکمیل ساخت واحد و صدور پایان کار ساختمان میباشد. سپس مالکان واحدهای مختلف جهت تفکیک سندهای خود باید به شرکتهای عمران مراجعه نمایند.
خیالی آسوده با قانونی بودن خرید و فروش مسکن مهر
عدم آگاهی اکثر مردم از شرایط و نحوه معامله واحدهای مسکن مهر در ایجاد مشکلات متعدد برای آنها نقش بسزایی دارد. با کسب اطلاعات لازم در خصوص خرید و فروش مسکن مهر و رعایت کلیهی شرایط در زمان معامله، نسبت به سرمایهگذاری مناسب خود اطمینان حاصل کنید.
در صورت تمایل به خرید و فروش واحدهای مسکن مهر پردیس ویا خرید آپارتمان در پردیس مشاورین ما آماده خدمترسانی به شما عزیزان هستند.