افزایش روزافزون جمعیت پایتخت و همچنین ایجاد محدودیت در زمینه تراکم ساخت و ساز در شهر تهران منجر به تأسیس شهر پردیس گردید. در این مقاله موقعیت جغرافیایی پردیس را مورد بررسی قرار میدهیم.
بررسی شهر جدید پردیس از لحاظ موقعیت جغرافیایی
شهر جدید پردیس در نزدیکی استان تهران قرار دارد. این شهرستان با وسعتی در حدود 4200 هکتار در فاصله 17 کیلومتری پایتخت ایران و در محور تهران _ آبعلی واقع شده است. شهرستان پردیس از طرف شمال به رشتهکوه البرز، از ناحیه غرب به منطقه جاجرود و از شرق به بومهن محدود میشود.
شهر جدید پردیس 55 آبادی، روستا، نواحی کارگاهی، مناطق زراعی و دو شهر پردیس و بومهن را در خود جای داده است. موقعیت جغرافیایی پردیس به گونهای است که از روستای تلو در سرخه حصار آغاز و تا پایان بخش بومهن ادامه مییابد. بنابراین بر اساس تقسیمات کشوری، این شهرستان شامل دو بخش بومهن و جاجرود بوده و از دو شهر پردیس و بومهن حاصل گردیده است.
پردیس قطب مهم استان تهران
وجود مرز مشترک بین پردیس با تهران از سمت غرب، شهرستان دماوند از طرف شرق، شهرستان شمیرانات از سوی شمال و شهرستان پاکدشت از سمت جنوب و همچنین آغاز اجرای طرحهای مربوط به مسکن مهر پردیس در تبدیل این شهر به عنوان یک قطب مهم و اساسی در کشور و استان تهران نقش بسزایی دارند.
بخش های پردیس
همانطور که بیان شد، شهرستان پردیس با مرکزیت خود شهر پردیس و ترکیب بخشهای بومهن و جاجرود در تابعیت استان تهران تشکیل شده است. بخش بومهن این شهرستان به مرکزیت شهر بومهن و ترکیب دو دهستان به نامهای گلخندان و کرشت میباشد. بخش مربوط به جاجرود آن نیز به مرکزیت روستای خسروآباد و ترکیب دو دهستان جاجرود و سعیدآباد از تابعیت شهر تهران به وجود آمده است. توضیحات تکمیلی درباره زندگی در این بخشها را میتوانید در مقاله آپارتمان ارزان اطراف تهران بخوانید.
شمالی و جنوبی ترین نقطه پردیس
شمالیترین نقطه شهر جدید پردیس در امتداد مسیل بزرگی قرار دارد. این مسیل بزرگ از سیارک و واصفجان شروع و از درون شهر پردیس عبور میکند. این نقطه از موقعیت جغرافیایی پردیس مربوط به مختصات 35 درجه و 42 دقیقه و 38 ثانیه عرض شمالی میشود. جنوبیترین نقطه این منطقه نیز در دامنههای جنوبی کوه گردخیل و واقع در مختصات 35 درجه و 42 دقیقه و 38 ثانیه عرض شمالی است.
بستر مسیل گلدره در شمال غرب بومهن نیز با شرقیترین نقطه پردیس در ارتباط میباشد. مسیل گلدره در مختصات 51 درجه و 51 دقیقه و 53 ثانیه طول شرقی واقع شده است. همچنین غربیترین نقطه شهر پردیس در درون محدوده مربوط به پارک خجیر با مختصات 51 درجه و 43 دقیقه و 55 ثانیه طول شرقی قرار دارد. بنابراین موقعیت جغرافیایی پردیس را میتوان به شکل مستطیلی با طولی به اندازه حداکثر 12 کیلومتر و عرضی به اندازهی 3/5 کیلومتر در نظر گرفت.
اهمیت موقعیت جغرافیایی پردیس
البته اشاره به این نکته ضروری است که موقعیت جغرافیایی پردیس نقش مهمی را در زمینه افزایش تمایل افراد به مهاجرت و سکونت در این منطقه ایفا کرده است. اقدامات رسمی صورتگرفته در راستای ایجاد شهرداری پردیس نیز از جمله عوامل مؤثر در افزایش جاذبه و گرایشهای چنین منطقهای به شمار میرود.
این موضوع قابل ذکر است که موقعیت جغرافیایی پردیس نه تنها در این دوره بلکه در سالهای قبل از انقلاب نیز مورد توجه قرار گرفته است. به این صورت که در زمانهای قبل از انقلاب تصمیم به ساخت یک شهرک در این مکان گرفته شده بود. به این منظور هم تأسیساتی در ورودی چنین منطقهای ایجاد گردید. اما در اثر وقوع انقلاب، از ادامه عملیات ساختمانی جلوگیری به عمل آمد. سپس وزارت مسکن و شهرسازی اقدام به طراحی و احداث شهر جدید پردیس در آن موقعیت جغرافیایی نمودند. هدف از انجام چنین عملیاتی، هدایت جمعیت مازاد شهر تهران و اسکان آنها در شهر جدید پردیس بود.
آب و هوای پردیس
در خصوص آبوهوای پردیس نیز میتوان چنین بیان کرد که این منطقه در ارتفاع 1700 تا 2100 متری از سطح دریا قرار دارد. پردیس دارای بافتی کوهستانی بوده و امکان مشاهده شیبی به تقریبی 10 درصد در زمینهای آن امکانپذیر است. بنابراین این شهر از آب و هوایی سرد و خشک برخوردار میباشد. آبوهوایی که به طور حتم در مقایسه با آبوهوای گرم و معتدل و حتی در برخی مواقع خشک استان تهران مناسبتر است.
به این ترتیب علاوه بر موقعیت جغرافیایی پردیس، عواملی همچون آبوهوای دلپذیر، دوری از آلودگی هوا و صوتی تهران نقش مهمی را در جذب هر چه بیشتر افراد و در نتیجه توسعه شهر پردیس، ایفا میکنند.
فازهای پردیس
حال به معرفی فازهای پردیس میپردازیم. در ابتدا به منظور محلهبندی شهر جدید پردیس از امکانات کالبدی اراضی و طرحهای آمادهسازی ارائه شده در شش فاز متفاوت استفاده گردید. به این صورت که زمینهای موجود در هر فاز عامل اصلی تعیین کننده یک محله شهری به حساب میآمد. بر اساس محاسبات و پیشبینیهای اولیه و همچنین موقعیت جغرافیایی پردیس، امکان پذیرش جمعیت توسط هر یک از فازها و تا سال 1395 در حدود 168000 نفر وجود داشت.
با توجه به مواردی از قبیل تکمیل سطح مسکونی و امکانات کالبدی شهر جدید پردیس به دنبال رشد طبیعی جمعیت و افزایش تراکم ساختمانی، بر تعداد فازهای آن اضافه گردید. اما در حال حاضر تنها شش فاز شهر پردیس از قابلیت سکونت و امکانات کافی و مورد نیاز برای بهرهمندی از یک زندگی راحت و آسوده، برخوردار هستند. سایر فازها در حال تکمیل و فراهمسازی شرایط مناسب جهت سکونت افراد و ایجاد امکانات تفریحی و رفاهی میباشند.
افزایش جمعیت پردیس
در واقع نیاز به ایجاد و تشکیل تعدادی شهرک در اطراف تهران به ویژه شهر پردیس و فراهمسازی امکانات و شرایط اولیه و اساسی زندگی، پس از انجام سرشماری در سال 1375، بیش از پیش احساس شد. اما در نهایت به علت افزایش روزافزون میزان مهاجرت به پایتخت از نقاط مختلف ایران و همچنین ایجاد و برقراری یکسری محدودیت در خصوص تراکم ساختوساز در شهر تهران از سال 1381، شهر پردیس مورد استقبال و توجه تعداد کثیری از افراد قرار گرفت.
موقعیت جغرافیایی پردیس عاملی مؤثر در گرایش افراد به این منطقه
همانطور که در طول مقاله بیان شد، برخورداری شهر پردیس از موقعیت جغرافیایی مناسب همچون نزدیکی و دسترسی آسان به شهر تهران و آبوهوای مطلوب و دلچسب در کنار ایجاد امکانات و شرایط مورد نیاز جهت بهرهمندی از یک زندگی راحت و آسوده باعث افزایش تمایل افراد به زندگی در این منطقه شده است.
به منظور کسب اطلاعات بیشتر در زمینه شهر پردیس و امکانات مختلف آن با مشاورین مجرب مجموعه ما تماس حاصل کنید.
سوالات متداول
این شهرستان با وسعتی در حدود 4200 هکتار در فاصله 17 کیلومتری پایتخت ایران و در محور تهران _ آبعلی واقع شده است، از طرف شمال به رشتهکوه البرز، از ناحیه غرب به منطقه جاجرود و از شرق به بومهن محدود میشود.
پردیس دارای بافتی کوهستانی بوده و امکان مشاهده شیبی به تقریبی 10 درصد در زمینهای آن امکانپذیر است. بنابراین این شهر از آب و هوایی سرد و خشک برخوردار میباشد.